Imádod a lovas filmeket? Sokszor ábrándoztál már arról, hogy lóháton, a szabadság mámorában szeled a mezőt?
A lovaglás egy olyan élmény, melyet élete során mindenkinek meg kellene tapasztalnia. Ha nem is a mámorító élmény, de legalább annak fizikai és mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt.

Ha már te magad is elhatároztad, hogy kipróbálod a lovaglást, de nem tudod, hogyan is tedd meg az első lépéseket hozzá, segítünk.

Cikkünkben összeszedtük mindazt, amit a lovaglás alapjairól tudnod kell.

a lovaglás alapjai

Ha lovagolni szeretnél, valószínűleg nem fogsz rögtön lovat vásárolni. Még ha az anyagi és tárgyi feltételek meg is lennének hozzá, a ló nem egy játék, nem holmi menő dekorációs elem, hanem egy komoly igényekkel rendelkező élőlény. Nyúlvásárlást sem ajánljuk húsvétkor, hát még a lóvásárlást mindenféle lovaglói előélet nélkül.

Egy szó, mint száz: első lépésként keress egy szimpatikus lovardát a közelben, ahol minden feltétel adott a gyakorláshoz, az alapok elsajátításához, azaz: ló, lovas felszerelés és oktató.

Fontos, hogy a lovarda szimpatikus legyen számodra, de hosszútávon még fontosabb, hogy vállalható, kényelmes távolságra legyen tőled. Ha túl messze van, az első 2-3 alkalom után már könnyen túl körülményesnek találhatod a kijárást, ami elveheti lelkesedésed.

Ha kiszemelted a lovardát, jelentkezz be futószáras órára.
Nincs abban semmi kínos, ha felnőttként most kezded el a lovaglást, hiszen sosem késő. De mindenképp legyél őszinte a lovarda dolgozóival lovas tudásodat illetően. Így tudnak majd segíteni abban, hogy lépésről-lépésre elsajátítsd ezt a remek sportot!

A bejelentkezés során érdeklődj afelől, hogy a lovarda tud-e megfelelő védőfelszerelést biztosítani a lovagláshoz! Ha nem, próbálj meg kölcsönözni! A védőfelszerelés nélkülözhetetlen, ezért jó ha már a kezdetektől hozzászoksz viseléséhez (sisakhoz és lehetőleg gerincvédőhöz is).

Mit viselj a lovaglás során?

A lovagláshoz lehetőleg öltözz rétegesen! Emellett, ami fontos, hogy ne viselj kemény anyagú, kényelmetlen, túl szűk ruhát! A szűk, merev anyagú ruhák nagyon rövid idő alatt kényelmetlenné válhatnak a ló hátán. Vedd figyelembe továbbá, hogy meglehetősen széles terpeszben kell majd ülnöd a lovon, így a rövid szoknya és a kemény farmer sem lesz jó választás. A legjobb, ha puha, rugalmas anyagú, sztreccs ruhát viselsz. A cicanadrág, vagy a fitnesz nadrág remek választás lehet.

Mindenképp zárt cipőt válassz, lehetőleg olyat, ami rendelkezik némi sarokkal (természetesen nem tűsarokkal), a talpa viszont alacsony. Törekedj rá, hogy forma tekintetében hasonlítson a lovaglós lábbelikre, akkor nem lőhetsz nagyon mellé.
A sarokkal rendelkező cipő megakadályozza, hogy esés esetén a lábad belecsússzon a kengyelbe, így elkerülheted a nagyobb sérüléseket. Nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki az oktatás során leesik a lóról, de inkább készülj fel rá és ne történjen meg, mint fordítva.

lovagló ruha

Ha már ott vagy az első lovas órádon, mielőtt lóra szállnál kérd, hogy megismerkedhess egy kicsit a lóval. A jobb lovas iskoláknál ezt nem kell külön kérned, az első órák általában úgy kezdődnek, hogy körbevezetnek téged a lovak között, elmondanak néhány dolgot a lovak ápolásáról, a nyergelésről.

Ne lepődj majd meg, az első lovaglós alkalmak során csak futószárral tudsz majd lovagolni, ez annyit tesz, hogy a lovat gyakorlatilag nem te, hanem az oktató fogja majd. Erre azért van szükség, hogy kezdetben ne kelljen egyszerre több mindenre figyelned, biztonságosan elsajátítsd a ló mozgásának követését.

A futószáras oktatás úgy történik, hogy a ló az oktatás során körbe-körbe megy, miközben a kör közepén az oktató egy több méteres futószáron fogja őt.

A lovagláshoz rengeteg alázatra, türelemre és kitartásra lesz szükség. Ráadásul, meglátod majd, ami elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, az a valóságban azért sokkal komplexebb dolog. A lovaglás megannyi izmot átmozgat, így ne lepődj majd meg, ha a futószáras oktatások után még izomlázad is lesz.