Egymásra találtatok a Nagy Ő-vel? Együtt képzelitek el a jövőtöket? Szeretnétek hivatalosan is összekötni a sorsotokat, majd mindezt kellőképp megünnepelni? Gyönyörű szakasza ez az életünknek, no de a kezdeti lelkesedés után jön a fekete leves és rájön az ember, hogy az igazi álomesküvő megvalósítása rengeteg utánajárást, intézkedést igényel. Az alábbi kis összefoglalónkban szeretnénk egy kicsit megkönnyíteni a dolgod. Összegyűjtöttük, hogy milyen lépésekben érdemes haladni ennek az óriási feladatnak a szervezése során, jó sok kérdéssel fűszerezve az egyes pontokat, melyek átgondolása közelebb vihet Benneteket a cél megvalósításához. Lássuk mik az esküvőszervezés lépései.

Az esküvőszervezés lépései – 5 lépés a sikerhez!

1. lépés: A vendégek kérdésköre

Elsőként fontos látnotok, hogy hány emberrel szeretnétek megünnepelni ezt a nagy alkalmat. Döntsétek el hamar, hogy csak a szűk családot és néhány barátot szeretnétek-e meghívni, mellyel egy meghitt, kis esküvőtök lenne vagy inkább egy bulizós, sokvendéges lakodalom a Ti műfajotok. Esetleg a kettő kombinációja? Lesznek, akik csak a szertartásra vagy csak a lakodalom részére, netán mind a két eseményre hivatalosak? Érdemes egy listát írni, nehogy bárki is kimaradjon és a végén sértődés legyen belőle, jól gondoljátok át a dolgokat!

2. lépés: Időpont, helyszín egyeztetése

esküvőszervezés lépései - időpont keresése

Ha megvan a vendégek száma, célszerű a Nagy Nap helyszínét és időpontját megtalálni. Ajánlott időben elkezdeni a keresgélést, akár egy évvel korábban is, főleg ha nagy létszámú esküvőt szeretnétek. Kellemetlen, ha találsz egy remek esküvői helyszínt, de kiderül, hogy már minden általad preferált időpont foglalt. Az időponttal kapcsolatban tanácsos azon is elgondolkodni, hogy egy napon legyen-e az egyházi/polgári esküvő, illetve a lagzi. Vajon van-e lehetőség a közelben fotózkodni? Mindenkinek jó az az időpont, amit kinéztetek? Természetesen lesznek, akik nem fognak tudni elmenni, de a közeli családtagoktól és a nagyon jó barátoktól, ha szeretnétek, hogy mindenképp ott legyenek, nem árt érdeklődni a lehetséges dátum kapcsán. A helyszínnel kapcsolatban sem lesz könnyebb dolgotok, hiszen számtalan stílusú lehetőség áll már az ifjú párok rendelkezésére, érdemes átgondolni, hogy mi áll hozzátok a legközelebb. Legyen egyházi esküvőtök? Van mód arra, hogy a polgári esküvő és a buli egy helyen legyen? Anyakönyvvezetőt hívtok vagy szertartásvezetőt? Szabadtéren vagy zárt helyen képzelitek el az esküvőt? Legyen kertkapcsolata az adott helyszínnek?

Tipp: Nagyon praktikus (ugyanis rengeteg időt és energiát spórolhattok meg), ha olyan helyszínt választotok, ahol egyszerre van lehetőség a szertartás megtartására, az azt követő lagzira, a kreatív fotók elkészítésére és akár még a vendégek elszállásolására is. A György Birtok tóparti esküvői helyszín ezt a lehetőséget kínálja.

3. lépés: Ünnepi vacsora

Fontos, hogy minden apró részletet egyeztessetek az ünnepi vacsora kapcsán. Érdemes átgondolni az ünnepi menüsort, a felszolgálás mikéntjét és a menyasszonytorta sorsát is. Például el kell majd döntenetek, hogy a pincérek szolgálják-e fel a vacsora minden fogását, esetleg a svédasztalos variációt fogjátok választani vagy inkább a francia tálalás az, amit szeretnétek. Természetesen ezek kombinációja is remek ötlet. Lesz éjféli vacsora? Ha igen, mi legyen az? A menüsort a jobb helyeken egy megbeszélt időpontban előre meg lehet kóstolni, így nem fog meglepetés érni benneteket a Nagy Napon. A torta kapcsán érdemes utánajárni, hogy tudják-e tárolni a menyasszonyi tortát és vállalják-e a szervírozását az este folyamán.

4. lépés: A szolgáltatók kiválasztása

Az esküvőszervezés során a másik nagy falat a szolgáltatók kiválasztása. Nagyon sok múlik rajtuk a lagzi során, hiszen ők az úgynevezett hangulatfelelősök. Fontos, hogy személyesen is találkozzatok velük, mielőtt leszerződtök, hiszen túl fontos a menyegző napja ahhoz, hogy a véletlenre bízzátok. A kölcsönös szimpátia elengedhetetlen a bizalom érdekében. Érdemes akár ismerősök vagy az egyik már felfogadott szolgáltató ajánlása útján keresni a megfelelő személyt. Nézzük, milyen szakemberek segíthetnek Benneteket!

Lehet választani esküvőszervezőt, akivel már hónapokkal a Nagy Nap előtt közösen szervezhetitek a menyegzőt. Esküvőszervezőt akkor érdemes fogadni, ha úgy érzed számodra túl nagy feladat a szervezés vagy esetleg elakadtál valahol. A talpalávalót szolgáltathatja zenekar vagy dj is. Az est lebonyolításáért a vőfélyek vagy a mostanában egyre divatosabb, kicsit modernebb ceremóniamesterek a felelősek. A gyönyörű pillanatok megörökítését a hivatásos fotósnak, videósnak köszönhetitek majd. Gondolni kell fodrászra, műkörmösre, a ruhák beszerzésére, hogy fogadtok-e külön embert a díszítésre, lesz-e virágosotok, milyen meghívótok lesz, az hol lesz kinyomtatva, terveztek-e valamilyen ajándékot a vendégeknek. A polgári esküvőnél az anyakönyvvezető vagy a manapság szintén egyre divatosabb szertartásvezető, illetve egyházi esküvő során a pap kiválasztása is egy fontos lépés.

Ezek a szakemberek mind azért dolgoznak, hogy Nektek a lehető legtökéletesebben sikerüljön ez a felejthetetlen nap, kérdezzetek sokat, egyeztessetek le minden részéletet, hogy a házasságkötésetek napján minden gördülékenyen, szinte magától menjen!

5. lépés: Barátok, család bevonása

Az esküvőszervezés lépései kapcsán az utolsó lépésként azt tudjuk még tanácsolni, hogy ne féljetek segítséget kérni! Biztosan lesz olyan családtag vagy barát, akire jó szívvel mertek bízni bizonyos feladatokat. Ezek a másoknak kiosztott teendők akár az esküvő napján, akár a szervezés során is sokat tudnak segíteni Nektek. Például megkérhettek valakit, hogy menjen el a kinyomtatott meghívókért, kísérjen el ruhapróbára, menjen veletek megnézni a helyszínt, ha nehezen tudtok dönteni, hozza el az előre megrendelt lufikat, kísérjen el benneteket a fotózásra, stb.. Ennek köszönhetően a rokonok, barátok is örülnek, hogy kapnak tennivalót, segíthetnek és egyben Rólatok is lekerül egy-két teher.

Reméljük, ez a kis összefoglaló jó kiindulást nyújt Nektek a Nagy Nap megszervezéséhez. Természetesen közel sem teljes, hiszen rengeteg más kérdés, problémák sora merülhet még fel, de ne aggódjatok, aki házasságban él, többnyire mind megküzdött a saját álomesküvőéért. További tanácsokért olvassátok hasonló cikkeinket a témában, az esküvőtökhöz pedig sok sikert kívánunk!