A Nagy Napotok örökre felejthetetlen marad számotokra és biztosan sokszor fogtok visszaemlékezni az örömteli pillanatokra. Ezzel a nappal kevés más nap fog majd vetekedni, de azért ne felejtsük el, hogy mi is vezetett idáig, hiszen valószínűleg minden esküvőre készülő pár túl van már a lánykérés boldog pillanatain. Ekkor egy olyan döntést hoz meg mind a két fél, mely közös életetek kezdetének legelső lépése. Nem csoda, hogy egyre elterjedtebb az a tendencia, hogy ennek örömére egy számotokra meghatározó, ikonikus vagy csupán szépnek tartott, esetleg akár évek óta kinézett helyszínt választotok és egy hivatásos fotóst felkérve, elkészülnek a jegyes fotózás alkalmával az első olyan közös képeitek, melyeken már ott csillog az a bizonyos eljegyzési gyűrű.

jegyesfotózás

Miért egyre elterjedtebb a jegyes fotózás?

A fent említett, számotokra jelentős esemény megörökítésén túl egyéb hasznos velejárói is vannak, ha elhatározzátok, hogy az esküvőtök előtt részt vesztek egy jegyes fotózáson is.

Nézzük, miért is hasznos a jegyesfotózás?

1.) Ismerkedés az esküvői fotóssal

Érdemes azt a személyt felkérni a jegyes fotóitok elkészítésére, aki majd az esküvőtökön a hivatásos fotósotok is lesz. Ez azért tanácsos, mert tény, hogy találkoztok vele egyszer, mikor az esküvő előtt megbeszélitek a részleteket, de akkor csak beszélgettek. Lehet, hogy mutat referencia munkát, szuper ötletekkel áll elő például az esküvői fotózás helyszínek vagy a kreatív fotózási helyszínek kapcsán, de Rólatok nem fog ezen az alkalmon képeket készíteni. A puding próbája az evés, így ha felkéritek, hogy készítsen rólatok jegyes fotós képeket, akkor még jobban felmérhetitek, hogy valóban meg vagytok-e elégedve vele és el tudjátok-e képzelni a menyegzőtökön, mint fotóst, hiszen a legfontosabb pillanatok megörökítésére kéritek fel, ami lássuk be, nem kis feladat.

2.) Ismerkedés a fotózás menetével

Ha olyan pár vagytok, akik nem igazán szeretik, ha lencsevégre kapják őket, nehezen oldódnak, kicsit szégyenlősek vagy még sose vettek részt fotózáson, nem tudják mennyire képesek lazák lenni, ha fényképezik őket, de szívesen kipróbálnák a Nagy Nap előtt, akkor nektek találták ki a jegyes fotózás műfaját. Az esküvőtökön az általatok kiválasztott kreatív fotózás helyszínek valamelyikén készített képek csak Rólatok fognak készülni, jobb túl lenni a jegyes fotózás során az első ilyen megpróbáltatáson, így kitapasztalhatod annak menetét, kísérletezgethetsz a mosolyoddal, pózokkal, levetkőzhetitek a zavarotokat. Garantáltan jobban fogjátok érezni magatokat a Nagy Napon!

3.) A képek egyéb célokra történő felhasználása

A jegyesfotózás során készített képeket elég sok féle módon fel tudjátok használni az esküvőtök közeledtével. Kedvenc képetek kerülhet meghívóra, a lagzin a vendégeknek szánt kísérő ajándékra, az esküvői diavetítéskor is megmutathatjátok őket, adható szép képkeretben a szülőköszöntő alkalmával ajándékba, közösségi oldalakon felhasználhatjátok, például így jelentve be az eljegyzéseteket, stb.… Jól látható, hogy bőven lehet válogatni a lehetőségek közül.

A jegyes fotózás ára 2020

A jegyes fotózás ára elég változó, nyilván az adott fotóstól függ annak meghatározása. Sok múlhat azon, hogy milyen tapasztalattal és referenciával rendelkezik a kiszemelt fotós. Nagyjából 20 000 – 60 000 forint közötti összegre gondoljatok, ez körülbelül 300 nyers kép, ebből 10-20 képet szoktak retusálni az ifjú párnak. Lehet akár TFCD alapon is fotózkodni, ebben az esetben egy még szakmájában gyakorló vagy a portfóliója bővítése céljából dolgozó fotós, akár ingyen is elkészíti rólatok a képeket. Ez már rajtatok múlik, hogy kit választotok és mennyiért.

Mire figyelj a jegyes fotózás helyszín kiválasztásakor?

Mielőtt a jegyes fotózás helyszínére koncentrálnál, gondolj át néhány fontos szempontot annak kiválasztása előtt. Nem érdemes például ugyanazt választani, melyet a lehetséges esküvői fotózás helyszínek közé soroltál be, hacsak nem az a célod, hogy kipróbáld a Nagy Nap előtt az adott helyet. Gondolom, ha már fizetsz ezért a szolgáltatásért vagy legalábbis időt szánsz rá, nem szeretnél apró buktatókon elhasalni. Nézzük mire érdemes odafigyelni!

1.) A helyszín megközelíthetősége

Ne jelentsen számodra és a fotósod számára gondot a kiválasztott helyszín megközelítése. Fixáljátok le, hogyan juttok el oda mindannyian. Természetesen kitalálhattok valamilyen extrém színteret is a fotók elkészítéséhez, például a sziklamászást vagy a lovaglást, de mindenképp egyeztessetek a fotóssal, hogy ő is benne van-e.

2.) B terv

Akár az esküvő napja, a jegyes fotózás időpontja is egy fix dátum. Szerencsére talán egy kicsit mobilisabb, de ha egy elfoglalt fotóst kértek fel rá, nem biztos, hogy tud nektek másik időpontot találni. Hogy mi jöhet közbe? Bármi, ami megakadályozza, hogy valamilyen oknál fogva megvalósuljon az eredeti elképzelésetek, például egy makacs betegség vagy hogy esik az eső. Érdemes B tervvel készülni, biztos, ami biztos alapon.

Jegyes fotózás ötletek

Az egyik talán legsarkalatosabb kérdés a jegyes fotózás kapcsán, hogy hol legyen a helyszín, ahol készítik Rólatok a képeket.

Akkor van a legkönnyebb dolgod, ha több ötleted is van a leendő esküvői kreatív fotózás helyszínek kapcsán, így az egyiket felhasználhatod a jegyes fotózás helyszínének, így már csak azt kell eldöntened, hogy melyik legyen az.

Ha nincsenek ötleteid, akkor érdemes leszűkíteni a kört.  Nézzünk néhány kérdést, melyek segíthetnek Nektek abban, hogy mikről is érdemes elgondolkodnotok a konkrét hely kiválasztása előtt. Vajon műteremben vagy inkább a természetben szeretnéd viszont látni magatokat a fotókon? Esetleg ugyanott, ahol az esküvőtök lesz vagy ahol az eljegyzésetek történt? Kedvenc közös helyeteken vagy egy ismeretlen, eddig csak képeken látott helyszínen? Ha városi vagy, akkor bent a városban vagy inkább valahol vidéken? A képeken csak ti legyetek rajta, vagy esetleg magatokkal viszitek a kis házi kedvenceteket? Esetleg közeli ismerősök, rokonok is szerepeljenek a fotókon?

A következő 5 pontban azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik teljesen tanácstalanok a lehetséges jegyes fotózásuk helyszíne kapcsán.  5 olyan helyszínt ajánlunk Budapesten és környékén, melyekkel biztosan nem lőhettek mellé!

1.) Margit – sziget

Margit-sziget

Tipikus budapesti fotózkodási helyszín. Közel a városhoz, de mégis a természetben, gyönyörű, rendezett környezetben készülhetnek Rólatok csodás képek. Sokan választják ezt a szigetet az esküvői kreatív fotózás helyszínek közül is, mivel bájával remek alapanyagot nyújt a fotósoknak. Főképp a szigeten található Japán – kert szokott a favorit lenni, mely minden évben tud valami újat tartogatni, hiszen egy gyönyörűen karbantartott, vízeséssel, tavacskával, sziklákkal, híddal, vadregényes kis utakkal, festőien leomló levelű fákkal és szépséges virágokkal övezett kis kertről van szó. A szigeten egyébként kis állatkert is található, szépen gondozott virágos ágyások, a Duna, strand, uszoda, bringóhintó, szökőkút, étterem, pub… Ezek a helyek akár újabb fotótémák is lehetnek, de akár egy jó kis kikapcsolódást is jelenthetnek számotokra a „megterhelő” fotózkodás után.

2.) Budai vár – Halászbástya

Ha szeretitek a régi épületeket, a budapesti panorámát, a zsongó városi életet, nem is kell több fotózási helyszín ötlet után kutakodnotok, hiszen a Budai vár és a Halászbástya környéke remek választás. Természetesen arra készüljetek, hogy sokan lesznek, de lehet pont ez a mozgalmasság az, amit szeretnétek látni a képeken. Ha mégse, de ragaszkodtok a helyszínhez, akkor érdemes a tömegek nélküli hajnali órákat választani, így megfűszerezve a képeket egy kis napkeltével… garantáltan mindenki el lesz ájulva tőlük!

3.) Városliget

jegyes fotózás a városligetben

A Városliget az előző két helyszín ötvözetének is mondható, hiszen gyönyörű épületeket és a természet közelségét is egyszerre képes biztosítani. A Városligeti-tó közepén álló, négy hídon is megközelíthető Vajdahunyad vár mása és az udvarán található Jáki templom kapuzatának hű mása remek hátteret biztosít azoknak, akik szeretik a képeiken a díszes, romantikus hangulatot árasztó épületeket. A belváros szívében található vár és a körülötte lévő gyönyörű zöld környezet könnyen megközelíthető. Nem véletlen, hogy a legjobb esküvői fotózási helyszínek közé tartozik, de természetesen a jegyes fotózáshoz is kiváló témát nyújt. Ráadásul, ha télen készítitek az eljegyzési képeket, a műjégpályán készült képek is egy remek lehetőséget nyújtanak a korcsolyázni tudó párok számára.

4.) Füvészkert

A Pál utcai fiúk című könyvből is ismert füvészkert a mai napig biztosítja a nyolcadik kerület számára a friss levegőt. A sejtelmes hátteret biztosító üvegházak, illetve a füvészkertben található gyönyörű növények, borostyánok között igazán meghitt hangulatú képek készülhetnek. Szerencsére nem jellemző a túl sok látogató ezen a helyen, így nyugodtan el tudtok merülni az alkotó munkában.

5.) Távol a várostól a természet nyugalmában

Ha a fővároson kívül egy meghitt, kikapcsolódásra is lehetőséget adó, nem túlzsúfolt, a természethez közeli vidéket kerestek, akkor nem kell túl messzire mennetek. Könnyen találhattok néhány kellemes hangulatú, nyugalmat árasztó, akár szállással is rendelkező helyszínt a főváros közvetlen közelében is. Mi ezek közül jó szívvel ajánljuk például a György Birtok harmóniát árasztó, gyönyörű füves területtel és kellemes árnyékot biztosító, ősfákkal rendelkező tópartos környékét. Akár egy hétvégi, ott alvós kiruccanás keretében is ellátogathattok a Birtokra, akár csak egy nap erejéig, biztosan nem fogjátok megbánni. Rengeteg bájos fotózási helyszínt nyújt ez a vidék, bármilyen évszakban. Nyáron akár fürdeni is lehet a 10 hektárnyi saját tóval rendelkező birtokon, a horgászás szerelmeseinek maga az oázis, télen pedig a befagyott víz szépsége és a fákon ülő dér varázsolja el az ide tévedőket. Nem csak a horgászat, hanem a lovaglás szerelmesei is kedvükre kiélhetik itt a szenvedélyüket, ugyanis egy lovarda is a György Birtok szolgáltatásai közé tartozik. A természet zabolátlan módon mutatkozik meg a területet bejárók számára, rengeteg fantasztikus fotótémát nyújtva. A víz, a lovak, az istállók, a vízbe lógó fák ágai, a távolba elnyúló füves területek és lényegében maga a táj mind hozzátesz az elkészült képek esztétikai értékéhez, garantált, hogy kellemes emlékként fog Bennetek élni, ha itt születnek meg jegyes fotós képeitek. A Birtok egyébként egy tágas vendéglővel és terasszal rendelkezik, faházakban, apartmanokban szállásolja el vendégeit és sátrazásra is biztosít lehetőséget. Ha még az ideális esküvői helyszín keresése közben jártok, akkor akár a lagzitok egyik lehetséges helyszíneként is felmérhetitek a Birtokot.

Reméljük a jegyes fotózás helyszín ötletek közül elnyerte valamelyik a tetszéseteket vagy legalább segítenek tovább gondolkodni, illetve hogy olyan kérdéseket és információkat osztottunk meg Veletek a jegyes fotózás kapcsán, melyek valamelyikét fel tudjátok majd használni.

Sok sikert kívánunk hozzá!