A horgászat kikapcsolódás, sport és szenvedély egyben, ami alatt megtalálhatjuk a lelki egyensúlyunkat is. Ebben a cikkünkben a horgászat egy speciális módszerével, a legyező horgászattal fogunk megismertetni, illetve igyekszünk némi támpontot nyújtani ahhoz, hogy miként érhetsz el sikereket a legyezés módszerével.
Mindenképp fontos azonban hozzátennünk, hogy ahogyan a horgászathoz általában, úgy a legyezéshez is rengeteg tapasztalatra és türelemre lesz szükséged, ha maximális precizitással szeretnéd elsajátítani.

műlegyezés, legyező horgászat

Mi az a legyező horgászat?

A legyező horgászattal azokat a halakat tudod célba venni, melyek a víz felszínén keresik eleségüket. A csali, a légy, amit a módszer során használsz a víz felszínén lebeg majd, akár csak egy élő rovar. A legyező módszerrel a Magyarországon honos halfajok nagy részét ki tudod fogni. (Persze némi gyakorlás után.)

A legyezés nem egy olcsó mulatság, de megéri befektetni, ha tényleg elszántad magad rá.

Milyen eszközökkel lehetsz sikeres a legyezés során?

Bot:

A tapasztaltabb legyező horgászok közepesen gyors és a gyors botokat ajánlanak ehhez a horgászati stílushoz. Nem árt majd, ha jó dobó vagy, mert messzire is precízen kell majd tudnod dobni a bottal. A bot kiválasztására érdemes nagy hangsúlyt fektetni, mert akár 15-20 méterre eldobott zsinórt fogsz majd tartani vele a levegőben.

Legyezős horgászathoz a Snowbee Classic 4-5. horgászbot például remek választás lehet.

A zsinór:

Első körben míg kitanulod a legyezés csínyját-bínyját, olcsóbb fajta zsinórral érdemes próbálkozni, a legyezés során ugyanis kezdetben elég könnyen elszakadhat a zsinór. Az olcsóbb zsinórral ügyesen begyakorolhatod a dobást, míg egészen magabiztos nem leszel. Ahogy egyre ügyesebbé válsz, úgy érdemes egyre komolyabb, minőségibb zsinórra váltani, ami akár már évekig is bírja majd a terhelést. Ha már haladó szinten megy a dobás, a DT 4-es (mindkét végén vékonyodó) zsinórt előszeretettel ajánljuk.

Orsó:

Orsóból erre a célra a komolyabb fékkel ellátott darabokból érdemes válogatnod. Többfélét találsz a szaküzletekben, webáruházakban: Snowbee Classic, Airflo orsók, de a Daiwa Lochmor orsóról is csak jókat tudunk mondani. (Ez utóbbi gyors, precíz és ár – érték arányban is az egyik legjobbnak mondott orsó). Fontos szempont orsóválasztás során, hogy belső átmerője ne legyen túl kicsi, mert hamar tönkre teheti a zsinórt.

Légy / Műlégy:

A legyezésnek a legfontosabb kiegészítője természetesen nem más, mint maga a légy, a műlégy. A horgászboltokban rengeteg féle műlegyet lehet kapni. Két nagy csoportba tudjuk sorolni ezeket: vannak, ami külsőre a halak táplálékaihoz hasonlítanak (lárvák, rovarok stb) és vannak az úgynevezett attraktor legyek, amik kevésbé élethű másai a rovaroknak, de látványuk mégis valamiféle ingert vált ki a halakból ami miatt rákapnak.

A megfelelő műlégy kiválasztása nem könnyű feladat. Nagyon pici, szinte szemmel alig észre vehető apróságok döntik el sokszor, hogy az adott műlégy úszik-e a víz felszínen vagy lesüllyed. A műlégy kiválasztásánál gondosan oda kell figyelni, hogy milyen fajta halat szeretnél kifogni, mert más méretű legyet kell választanod a csuka, a balin vagy épp a pisztráng kifogásához.

Kezdő legyezős horgászként nem ajánlunk, hogy combo (decathlonba, horgász boltokba kapható nem legyezéshez ajánlott szettek)szetteket vegyél, mert hamar el fog menni a kedved a legyezéstől.

műlegyezés

Magyarország vizei tökéletesek a műlegyezéshez és többféle legyezős horgászat típus is remekül tud működni, így például a nedves- és a száraz legyezés.

Nedves legyezés:

A nedves legyezés az egyik legegyszerűbb horgász módszer. Ennél a módszernél egyszerre több légy is használható. A legyeket itt minél pontosabban meg kell próbálni a víz sodrására merőlegesen dobni. Ügyelj arra, hogy a zsinór ne legyen túl feszes, így elérheted azt a hatást, mintha az élő légy mozogna a víz felszínén. Ha úgy látod, hogy megfeszül a zsinór valószínűleg kapásod van.

Száraz legyezés:

Ez a fajta legyezés az egyik leglátványosabb, mivel minden a szemünk előtt történik. Ebben az esetben egy légy használata javasolt, ami bedobás előtt, víztaszító anyaggal (ez lehet kacsazsír, vagy szintetikus anyag) érdemes bekenni és így szépen, természetes módon fog úszkálni a víz felszínén. Itt a legyet jó, ha úgy dobod, hogy a sodrással ellenkező irányba essen a vízbe.

Reméljük, cikkünk tudott némi támpontot nyújtani a legyező horgászatban.

Ha mélyebben elmerülnél a témában, John Bailey: Nagy horgászkalauz könyvét ajánljuk!
Igazi kincs a horgászoknak szóló könyvek között!