Ahányféle pár, annyi féle esküvő 2020 -ban is.

Az esküvőszervezés során megannyi költség felmerülhet, többségére a párok a szervezés kezdetén még csak nem is gondolnak. Nagyon kellemetlen élmény, mikor az esküvő előtti 1-2 hónapban merül fel néhány plusz költség mellyel korábban nem számoltak.

Az esküvő szervezését azzal kell kezdeni, hogy meghatározzátok, nagyjából mennyi vendéggel szeretnétek számolni és hogy milyen összeget tudtok rászánni az ünneplésre.

Cikkünkben összeszedtük, hogy az esküvőszervezés során milyen költségek merülhetnek majd fel, illetve, hogy min érdemes és min nem ajánlatos spórolni.

Minden kislány arról álmodozik, hogy egy napon majd hercegnőként tündökölhet az esküvőjén. Mikor a szervezésre kerül a sor, a legtöbben már határozott elképzelésekkel látnak hozzá a szervezéshez: konkrét helyszín ötletek, élő zenekar, mesebeli ruha.

De hogy nagyjából mennyibe is kerül mindez 2020-ban?

Becsléseink során a még olcsó, de minőségi termékek és szolgáltatók áraival számoltunk.

Ruhák és kiegészítők

esküvői ruha ára 2020

Esküvői gyűrű ára - 100 000 - 150 000 Ft

A karikagyűrű a házasságkötés szimbóluma. Az esküvőn kiemelkedő szerepe lesz, mindenki csodájára jár majd. A gyűrűt jó esetben életetek végéig viselni fogjátok majd, így fontos, hogy olyat válasszatok, ami mindkettőtök számára kedves, de nem feltétlen kell ezen a téren túlköltekezni. 2020-ban nagyon divatosak a fehérarany és a rézarany gyűrűk. Ha egy egyszerűbb gyűrűt választotok magatoknak, egy szép gravírozással könnyedén és olcsón egyedivé varázsolhatjátok.
Egy pár egyszerűbb arany karikagyűrű 100 000 – 150 000 Ft között mozog.

Menyasszonyi ruha ára - 130 000 - 250 000 Ft

A menyasszonyi ruha szintén nagyon hangsúlyos szerepet kap az esküvőn. Már a meghívók kiosztása során mindenki arról kérdez majd, hogy milyen lesz a menyasszonyi ruha. Az esküvője napján mindenki szeretne a lehető leggyönyörűbb lenni. Ez a te napod, válassz olyan ruhát, amiben tényleg meseszépnek érzed magad. Ne feledkezz meg azonban arról sem, hogy a ruha csak egyetlen egyszer lesz majd rajtad. (Naivan megtartanád, hogy odaadd majd a lányodnak? Ne tedd. Ahogyan neked is lehetőséged van kiválasztani a saját ruhádat, úgy előlegezd meg neki is ezt az örömet.)

A menyasszonyi ruhát megvásárolhatod újonnan, használtan, de akár varrathatod, vagy kölcsönözheted is.

A kölcsönzés ára egy minőségibb ruha esetén 180 000 Ft –nál kezdődik.

Egy új ruha vásárlása nagyjából 250 000 Ft

Egy mai divatnak megfelelő, tüll és csipke részekkel díszített ruha varratása: 150 000 Ft

Egy egyszer viselt használt menyasszonyi ruha: 130 000 Ft

A menyasszonyi ruhán sokat lehet spórolni, hiszen a népszerű márkás ruhák modellei 300 000 – 500 000 forint körül mozognak. Keress egy ügyes kezű varrónőt és varrass egy saját ruhát a kinézett ruha mintájára. Ezt aztán az esküvő után átalakíttathatod magadnak, vagy akár el is adhatod.

Menyecske ruha ára: 30 000 - 50 000 Ft

Bár a menyecske ruha elviekben elhagyható, a legtöbb esküvőről azért nem hiányzik.

Ahogyan a menyasszonyi ruhát, úgy ezt is meg tudod vásárolni újonnan, vagy használta, illetve kölcsönözheted, vagy varrathatod is. A menyecske ruhán sokat lehet spórolni. Igazából ebben a ruhában már csak 2-4 órát leszel és a násznép se nagyon fog emlékezni rá.

A menyecske ruha ára nagyjából 30-50 000 Ft. (A vásárlás, bérlés, varratás költségei között itt nincs túl nagy különbség, hiszen ez önmagában sem egy hatalmas összeg. Persze vásárolhatsz gyémántokkal kirakott ruhát is, de egy átlagos menyecske ruha azért 50 000 Ft-ból simán kihozható.)

Ha ruhatáradban találsz csinosabb piros ruhát, akár azt is használhatod menyecskeruhaként. Egy-két kiegészítővel, esetleg piros szalaggal, vagy masnival igazán különlegessé varázsolhatod azt is.

Ruha a vőlegénynek:  100 000 Ft

A vőlegény öltönyét szintén meg tudjátok venni, illetve bérlésre is van lehetőség. A menyasszonyi ruhával szemben a vőlegény ruhája jobban megtérül, ugyanis ezt a későbbiekben bármely alkalomra, keresztelőre, barátok esküvőjére fel tudja még venni. Ha így terveztek, érdemes némileg visszafogottabb darabot választani, ami tényleg nem lesz majd túlságosan kirívó és későbbi viselés során sem.

A vőlegény öltöny, mellénnyel, nyakkendővel és inggel együtt nagyjából 100 000 Ft.

Ha a vőlegény ruhatárában találtok a megálmodott szetthez illő inget, vagy nyakkendőt, nem kell feltétlen újat vásárolnotok azokból.

Menyasszonyi, menyecske és vőlegény cipők: 50 000 Ft

A vőlegény számára a legtöbb esetben nem kell külön cipőt vásárolni, illetve a menyecske ruhához is talál a legtöbb hölgy otthon egy alkalmas szandált, magassarkút, esetleg piros tornacipőt, ami nem mellesleg nagyon divatos az utóbbi években.

Ha mégis vásárlásra kerül sor, a cipők ára nagyon eltérő lehet, de a három cipő együttes ára, ha nem a legolcsóbb cipőkkel számolunk, 50-60 000 Ft-ból kényelmesen kihozható.

Egyéb tárgyi kellékek

esküvői dekoráció árak 2020

Meghívók: 12 000 - 24 000 Ft

Az esküvői meghívók átlagos ára 300 – 500 Ft / darab. A meghívóból nem kell minden egyes vendégnek adnotok, családonként, páronként elég 1-1 darab, így egy 50 fős esküvő esetén nagyjából 12 000 Ft-ból, egy 100 fős esküvő esetén, 24 000 Ft-ból kijöhettek.
A meghívókra nem érdemes 500 Ft / darabnál többet költenetek, hiszen bármilyen szép is, az esküvő után a legjobb esetben is csak a fiókok alján fognak porosodni.
A meghívókat egy kis kreativitással magatok is elkészíthetitek, így csak a nyomtatás költségeivel kell majd számolnotok.

Köszönőajándék: 25 000 - 50 000 Ft

Egyre nagyobb divat apró köszönőajándékokkal lepni meg a násznépet.  A köszönőajándék egy apró, kedves kis emlék az esküvőről, amit a vendégek a lagzi után hazavihetnek. (Egy apró kövirózsa, kémcsőbe előkészített forrócsoki, kis üveg pálinka, illatgyertya, egyedi szappan stb.)
A köszönőajándékra, ha szeretnétek ilyet, ne költsetek túl sokat.
Ez csak egy kedves kis apróság, amit sokszor a násznép egy része ráadásul a helyszínen felejt.
500 Ft / fő árból már nagyon szép, különleges köszönőajándékot tudtok vásárolni, vagy készíteni, készíttetni.
Ez egy 50 fős esküvőn 25 000 Ft-tal, egy 100 fős esküvő esetén 50 000 Ft-tal érdemes tervezni.

Szülőköszöntő ajándék: 40 000 Ft

Az esküvőn az ifjú pár a szülőket is meg szokta lepni egy kis kedvességgel, ám itt sem kell nagy összegekre gondolni. Egy szép csokor virág, esetleg örökcsokor, egy kisebb ajándékcsomag a szülőknek, egy kedves fényképes ajándék tökéletes erre a célra.

A szülőköszöntő ajándékra 4 szülővel számolva nagyjából 30 000 – 40 000 Ft a reális összeg.
(Ha olyan szerencsések vagytok, hogy a nagyszülők is részt tudnak venni az esküvőtökön, egy kedves közös fotóval, egy aprósággal nekik is kedveskedhettek.)

Menyasszonyi csokor és dobócsokor ára: 50 000 Ft

A menyasszonyi csokor és a dobócsokor árát az határozza meg, hogy milyen típusú virágokat válogatsz össze bennük.
Ha az adott évszaknak megfelelő szezonális virágokat választod, jellemzően olcsóbban megúszhatod ezt a tételt.
A 2019-es 2020-as esküvők során nagyon divatosak a bohém, vadvirágos csokrok, bennük sok-sok zölddel.
A dobócsokor és a menyasszonyi csokor ára együtt átlagosan nagyjából 50 000 Ft.

Dekoráció: 200 000 - 300 000 Ft

A dekoráció megint csak egy olyan tényező, melynek ára nagyon eltérő lehet és nagyban meghatározza az is, hogy milyen a helyszín stílusa.

A dekorációra nagyjából 200 000 – 300 000 Ft közötti összeget kell majd szánnotok.

Ez magában foglalja a gyertyákat, a lufikat, az asztalokra kihelyezett virágokat, az itallapokat és menülapokat, az ültetőkártyákat, a polgári és az egyházi helyszín dekorálását.)

Ha egy eleve díszesebb esküvői helyszínt választotok, vagy kedvelitek a rusztikus, vintage stílust, kevesebb dekorációs elemre lesz szükségetek, illetve annak nagy részét egy kis kreativitással akár ti magatok is elkészíthetitek.

Az esküvői szolgáltatók

esküvői fotós ára 2020

Esküvőszervező ára: 200 000 Ft

Vannak akik szeretnek, míg mások egyenesen gyűlölnek szervezkedni. Az esküvőszervezés megannyi utánajárást, időt és legfőképpen türelmet igényel. Ha szeretnétek mentesülni e teher alól, érdemes elgondolkodnotok azon, hogy esküvőszervezőt fogadjatok. Egy esküvőszervezővel lekorlátozódik a teendőtök arra, hogy pusztán igeneket és nemeket kell mondanotok a szolgáltatókra, a zenékre, a színekre, az ízekre. A szolgáltatókkal történő tárgyalást, a virágok megrendelését, a dekoráció megszervezését és megannyi egyéb teendőt átvállal tőletek.

Esküvői smink és frizura ára: 40 000 Ft

A menyasszonyi smink és frizura együtt nagyjából 30 – 40 000 Ft körül mozog. Ez az ár már magában foglalja az esküvő előtti próbát is. Ha szeretnéd, hogy ezek a szolgáltatók házhoz menjenek, számolj rá az árra nagyjából 10 000 Ft-ot. Míg a legtöbb szolgáltató esetén nincs lényegesen nagy különbség, úgy a sminkes és a fodrász árában nagy eltérések vannak a fővárosban és vidéken.

Anyakönyvvezető ára: 0 - 50 000 Ft

Az anyakönyvvezető általi összeadás, tehát a hivatalos polgári esküvő előre egyeztetett időpontban, az anyakönyvvezetői irodában, munkaidőben díjmentes. (Ha szeretnétek pezsgővel koccintani, azt magatoknak kell megvásárolnotok.)
Ha díszteremben szeretnétek tartani az esküvőt, annak összege nagyjából 15 000 Ft
Ha szeretnétek, hogy az anyakönyvvezető adott helyszínen adjon benneteket össze: 50 000 Ft

Szertartásvezető ára: 40 000 Ft

A szertartásvezető által tartott esküvő egyfajta polgári szertartás, ám önmagában nem hitelesített esketés. Gyakorlatilag egy szép műsor a vendégek számára, melynek keretében egybekeltek. A szertartásvezető az anyakönyvvezetővel ellentétben mindenben igazodik elképzeléseitekhez. Mondhattok verset, saját esküt, választhattok zenét, rugalmasan alakíthatjátok az esketés eseményeit. A szertartásvezető összege nagyjából 40 000 Ft.

Egyházi esküvő ára: 0 - 40 000 Ft

Az egyházi, templomi esküvő összege településenként és templomonként is nagyon eltérő szokott lenni. Szánjatok rá nagyjából 40 000 Ft-ot és akkor felekezettől függetlenül, nem érhet nagy meglepetés. (Ez az összeg természetesen nem fedezi a dekorációt, amennyiben szeretnétek a templomot egy kicsit ünnepibbé varázsolni a nagy napra.)

Vőfély vagy ceremóniamester ára: 150 000 Ft

A vőfély, vagy ceremóniamester feladata, hogy az esküvő napját megkönnyítse számotokra. Tereli a násznépet, izgalmas, szórakoztató feladatokkal mulattatja őket, míg ti a kreatív fotózáson vagytok, vagy épp elszakadtatok átöltözni. Ez a személy az esküvő karmestere, aki kész hatalmas terhet levenni a vállatokról a nagy napon.

A vőfély a hagyományosabb stílusú esküvőkre ajánlott, vezényli a menyasszony kikérését és a menyasszonyrablást. Szóhasználata és stílusa az esküvőn némileg szabadabb, tréfásabb. Ruházata jellemzően tradicionális népviselet, vagy ahhoz hasonló.

A ceremóniamester a visszafogottabb, vagy elegánsabb esküvőkön állja meg kitűnően a helyét. Általában egyszerű öltönyben jelenik meg az esküvőn. Tréfás táncos játékokkal, például táncpárbajjal szórakoztatja a vendégsereget.

A vőfély és/vagy ceremóniamester munkadíja nagyjából 150 000 Ft

(A vőfély az esetek többségében némileg alacsonyabb összegért vállal esküvőt, mint a ceremóniamester.)

Esküvői fotós ára: 180 000 - 230 000 Ft

A fotós az, akin nem szabad spórolnotok. Mikor 20 év múlva visszaemlékeztek az esküvőre, a futós munkája segít majd felidézni a legszebb pillanatokat.
A fotós árát főleg az határozza meg, hogy hány óra rendelkezésre állást szeretnétek kérni tőle.
Egy nagyjából egész este alatt rendelkezésre álló fotós ára 180 000 Ft (+ X km után útiköltség).
Gondoljátok át alaposan, hogy biztosan egész napra szükségetek lesz-e a fotósra. Az árból lefaraghattok, ha csak az éjféli menyecsketáncig kéritek szolgáltatásait.

Esküvői videós ára: 150 000 - 230 000 Ft

A videós árszabására nagyjából ugyanaz vonatkozik, mint a fotóséra és díjszabásuk is nagyjából hasonló.

Dj vagy zenekar ára: 150 000 - 250 000 Ft

A DJ  jellemzően olcsóbb alternatívát nyújt, mint a zenekar. Egy felszereléssel rendelkező DJ ára nagyjából 150 000 Ft.  A zenekar ára attól függ, hogy mennyire ismert tagokból áll és hogy hány fővel érkeznek. Zenekar esetén átlagosan 200 000 Ft körüli összeggel lehet számolni.
(Kalkuláljatok útiköltséggel is abban az esetben, ha nem helyi szolgáltatót választotok!)

Helyszín, menü és sütemények

esküvői helyszín árak 2020

Esküvői helyszín árak 2020: 1 000 000 - 1 400 000 Ft

Az esküvői helyszín árak alakulása nagyon változó. Van olyan helyszín, mely külön értékesíti termeit és tereit és van aki már a lakodalmi menüt is belekalkulálja az árajánlatába.
Az esküvői menü (vendégváró falatok, előétel, leves, főétel) ára általában nagyjából  7000 Ft / fő, ehhez adódik hozzá az italcsomag, ami fejenként nagyjából 5000 Ft /fő. Italcsomagok tekintetében a 18 év alatti gyermekek esetén a legtöbb helyen kedvezményt kaptok.

Egy középárfekvésű esküvői helyszín ára, menüsorral együtt:

50 fő esetén nagyjából  500 000 Ft, 100 fő esetén, 1 000 000 Ft.

Esküvői torta és sütemények: 150 000 - 250 000 Ft

Az esküvői helyszínek, ha vacsoramenüt biztosítanak is, süteményt és tortát már annál ritkábban, ezt jellemzően a párnak külön kell beszereznie.

Egy egyszerűbb esküvői torta ára nagyjából 800 Ft / szelet, tehát egy 50 fős esküvő esetén ez nagyjából 40 000 Ft, egy 100 fős esküvő esetén pedig 80 000 Ft.

A sütemények összege is nagyon változó lehet, alapesetben érdemes úgy kalkulálni, hogy nagyjából 100 000 - 150 000 Ft-ot költötök majd rá.

Bár furcsán hangozhat, igazából viszonylag kevés sütemény fogy egy esküvőn. A többfogásos menü eltelíti a vendégsereget, majd a vacsorát követően nem sokkal érkezik a menyasszonyi torta.

Akkor végül is mennyi az annyi?

A fenti összegekkel számolva, amennyiben semmin sem szeretnétek garasoskodni, de még a reális határokon belül maradnátok, egy közepes árfekvésű esküvő 2020 áraival számolva, tehát egy nagyjából 100 fős esküvő ára  2 800 000 Ft körül mozog.
Értelemszerűen így egy kisebb, 50 fős esküvő ára nagyjából 1 400 000 Ft.
Természetesen ez az összeg nagyobb igények esetén jóval magasabb is lehet.
De ügyes kis praktikákkal akár a felére is csökkenthetitek.