A sátorozás, a sátorban töltött éjszakák mindig hatalmas kalandokkal és élményekkel kecsegtetnek, nem csak a gyermekek, de a felnőttek számára egyaránt. A tudat, hogy a csillagos ég alatt, attól csupán egy vékony textíliával elválasztva térünk nyugovóra, egyszerre varázslatos és izgalmas.

Ha még nem voltál sátorozni, ragadd meg az alkalmat és helyezd a kempingezést idei bakancslistád élére!
Ha pedig már tapasztalt sátorozó vagy, szerezz friss élményeket újabb kempingek, sátorozóhelyek felfedezésével!

vízparti sátorozás

Vannak, akik a nyaralást kizárólag egy hotel kényelmében tudják elképzelni. Persze nem vitás, hogy az ember fiának jól esik néha a kényeztetés, a szobaszerviz, a wellness, a több fogásos vacsora. De hidd el, a sátorozásnak is ugyanúgy megvan a varázsa. A tücsökciripelés, a csillagos égbolt, a tábortűz hangulata bár teljesen más képet idéz, mint egy wellness pihenés, számos szempontból mégis előnyösebb lehet annál.

A sátorozás előnyei:

  • A sátorozás élmény. Mindegy, hogy a haverokkal, a családdal, vagy pároddal kempingezel-e, egy jól sikerült sátorozás életre szóló élményt jelent. A közös sátorozások során mindig remek sztorik születnek, már önmagában a sátor felállítása is egy kisebb kaland.
  • Remekül összekovácsolja a csapatot. A sátorozással kizárhatjátok a modern kor vívmányait, nincs, vagy kevesebb mobiltelefonozás, nincs számítógép, nincs laptop. Kevesebb a külső inger, így többet foglalkozhattok egymással és magatokkal. Együtt, összedolgozva kell megoldanotok a sátor felállítását, együtt kel életre keltenetek a tábortüzet, elkészíteni a vacsorát. A sátorozás során rengeteg olyan helyzettel fogtok majd találkozni, melyet közösen, kreatívan kell majd megoldanotok.
  • Olcsó módja a nyaralásnak. Ha már rendelkezel sátorral és matraccal/hálózsákkal, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor a sátorozás az egyik legolcsóbb módja a több napos nyaralásnak. (Sátorhelyet már 2000-3000 Ft-ért is tudsz bérelni, amibe akár az egész családot elszállásolhatod.)
  • Közelebb kerülhettek a természethez. A városok többségéből (a fővárosról nem is beszélve) szinte már nem is látni a csillagokat. Ezzel szemben a kempingből a friss pázsiton fekve várhatjátok a hullócsillagokat. (Pláne, ha augusztus-szeptember környékére esik a nyaralás). Nem beszélve arról, hogy nincs is jobb annál, mint madárcsicsergésre ébredni.
  • Stresszmentes övezet. A munkás hétköznapok között kell egy kis idő, mikor kicsit le tudod csendesíteni elmédet, csak önmagadra, családodra, barátaidra figyelsz. A sátorozás pont ideális erre, tökéletes alkalom, hogy kikapcsold a telefonod és csak sörözz a tóparton a haverokkal, labdázz a gyerekekkel, egy fa tövében olvasgass, vagy pecázz egy nagyot.
családi sátorozás

A közös sátorozások élménye semmi mással össze sem hasonlítható. A gyerekek szinte korlátok nélkül mozoghatnak a természetben, felfedezhetik azt, megtapasztalhatják, milyen a komor falak nélküli szabadság. A felnőttek pedig egy kicsit újra gyerekek lehetnek.

Persze a sátorozás kicsit több tervezést igényel, mint egy hagyományos nyaralás, egy kis odafigyeléssel a siker garantált.

Néhány jó tanács a sátorozáshoz

1.) Ne pakolj túl sok holmit

A sátorozás elsősorban nem a kényelemről szól, erre sajnos rá kell tudni és otthon kell hagyni a nem létfontosságú, komfortot fokozó tárgyakat. Így például nem kell hajvasaló, mini tv, ventilátor, Lego készlet, de nagy valószínűséggel még medveriasztó spray-re sem lesz szükséged. Úgysem tudsz felkészülni minden váratlan helyzetre, ezért elegendő, ha a legfontosabb dolgok vannak nálad. (Ezt lentebb bővebben is kifejtjük.)

2.) Ne az utolsó pillanatban pakolj össze

Ha az utolsó pillanatban pakolsz össze a sátorozásra, szinte biztos, hogy otthon fogsz felejteni valamit. A sátorozás során a hotelekben történő pihenéssel szemben magadnak kell gondoskodnod a saját kényelmedről és ellátásodról. Ha pedig egy fontos eszközt a kapkodás miatt otthon felejtesz, az sok bosszúságot okozhat. (Ellenőrizd le kétszer is, hogy a sátrat bepakoltad-e! ;) )

3.) Ne a legolcsóbb sátrat és hálózsákot válaszd

A sátornak és a hálózsáknak/ vagy matracnak döntő szerepe lesz abban, hogy mennyire tudod magad kipihenni és mennyire tudod élvezni a nyaralást. Ezért lehetőleg az eszközök beszerzése során ne a legolcsóbb felszerelést válaszd. (Ha tudod, hogy gyakran úgysem fogod használni, jobban jársz, ha valakitől inkább kölcsön kéred, vagy kikölcsönzöd ezeket a felszereléseket.) Ha minden reggelt fájós tagokkal indítasz, hamar elmegy az egésztől a kedved. Ha van rá lehetőséged, a sátorozás előtt akár otthon is kipróbálhatod fekvőalkalmatosságod.

4.) Körültekintően válassz sátorhelyet

Ha 1-nél több estét szeretnétek majd eltölteni a kempingben, fontos, hogy jól válaszd meg a sátor helyét. Lehetőleg keresd meg azt a helyet, ahol nem éri majd sátradat egész nap a tűző nap. Legyen közel a mosakodó- és illemhelyhez, de ne legyen túl közel hozzá (különben késő este és kora reggel is nagy lesz körülötted a jövés-menés). Ügyelj rá, hogy a talaj ne legyen túl hepehupás, ellenben jól jöhet ha van egy kis lejtése, így ha eleredne az eső, nem fog összegyűlni a víz a sátor közvetlen közelében.

5.) Csak lazán

Ne keseredj el, ha a sátorozás során valami nem úgy alakul, ahogyan tervezted. Otthon felejtetted a pillecukrot? A gyerekek már az első nap lemerítették a telefonod? Na és? Élvezzétek ki a sátorozás minden pillanatát, most lehet jó nagyokat játszani, megválaszolni az univerzum nagy kérdéseit, a finom pázsiton heverészve tölteni az egész délutánt. Élvezzétek ki, ahogyan lelassul körülöttetek az idő.

pihenés a szabadban

Ha pedig már elhatároztad magad a sátorozás mellett, de nem vagy biztos benne, hogy mire is lesz ezidő alatt szükséged, most ebben is segítünk!

Összeszedtük a leghasznosabb dolgokat, amikre a sátorozás során szükséged lehet:

Gumikalapács: a sátor cölöpjeinek beveréséhez.

Hálózsák: A sátorozás során a legpraktikusabb fekhelyet a hálózsákok biztosítják. Hálózsák hiányában külön kellene lepedőt, takarót, párnát csomagolnod. Ennél azonban egy fokkal egyszerűbb, ha beszereztek 1-1 hálózsákot.

Polifoam: Ha hálózsákban alszotok, vagy anélkül, akkor is érdemes polifoammal készülnötök, nélküle ugyanis borzasztóan kényelmetlen, kemény lesz a fekhelyetek.

Tisztálkodási szerek: ha rendszeresen utaztok, ezeket már rutinszerűen fogod bepakolni, egy említést azonban mindenképp megérdemel.

Textíliák: törülköző, pokróc. A fürdéshez, a napozáshoz, a fűben fetrengéshez egyaránt jól jön, ha készítesz be törülközőt és egyéb textíliákat.

Zsebkendő/szalvéta: A közös sütögetéshez, a tábortűzhöz jól jöhet, ha van nálatok papír.

Szatyor: A sátor körül biztosan termelődik majd szemetetek, hogy ne kelljen folyamatosan a szemeteshez szaladgálnotok, jól jöhet, ha egy szatyorban gyűjtitek magatok körül a szemetet, amit aztán egyben tudtok majd a szemetesbe helyezni.

Gyógyszer/ragtapasz/elsősegély doboz: a kalandhoz, az izgalomhoz bizony az is hozzátartozik, hogy kikerültök a komfortzónátokból. Váratlan helyzeteket kell kreatív módon megoldanotok, legyen szó a sütésről, a tábortűz rakástól, a sátor felállításáról. A váratlan helyzetek pedig váratlan baleseteket szülhetnek: előfordulhat, hogy megvágod magad, hogy megcsíp egy darázs, váratlanul megfájdul a fejed. Persze nem törvényszerű mindez, de jobb, ha mindenre fel vagy készülve.

Kulacs, vizes flakon: Jó ha van nálatok 1-2 flakon, amit fel tudtok tölteni vízzel, a főzéshez, a poharak gyors elöblítéséhez, az iváshoz, a tábortűz eloltásához.

Gyufa, öngyújtó: A tábortüzet valamivel be kell majd gyújtani, így jól jön, ha viszel magaddal öngyújtót.

Elemlámpa: bár a mobiltelefonokkal ma már jól helyettesíthetők az elemlámpák, azért sosem árt, ha van nálatok egy tartalékban. A tábortűz körüli történetmeséléshez, ha este keresgélni kell valamit a sátorban, vagy csak a gyerekek szórakoztatására.

Evőeszközök: a sütögetéshez jól jöhet majd néhány evőeszköz.

Bicska: a sátorozás egyik leghasznosabb eszköze a bicska. Meglátod majd, rengeteg helyzet lesz, mikor jól jön majd: ha ki kell bontani valamit, ha hagymát kell szeletelni a nyársra, vagy épp nyársat kell készíteni.

Esőkabát: Nyáron nem ritkák a hirtelen zivatarok, jobb ha felkészülsz rá és csomagoslz egy esőkabátot is.

Meleg ruha: Ha pedig zivatar jön, akár az időjárás is hűvösebbre fordulhat. Egy hosszú nadrág és egy pullóver biztosan elfér majd a csomagok között.

Mindezek mellett jól jöhet még néhány apróság: nedves törlőkendő, papucs, plusz pokróc, szúnyogriasztó, kullancsriasztó, naptej, fürdőruha, horgászfelszerelés, labda, tollas, frizbi, kártya stb.

Nem szeretnénk senkit sem megtéveszteni. A sátorozás nem a legkényelmesebb szállásopció, azonban minden kényelmetlensége dacára számos előnnyel bír más, kényelmesebb szállásokkal szemben.

A sátorozás izgalmas, felejthetetlen, egyedi és a maga módján rendkívül romantikus!

A György Birtok kempingje nem csak horgászoknak de családoknak is kiváló választás.

Tóparti szállás ajánlatainkról ide kattintva olvashatsz bővebben!