A pisztráng horgászat talán mondhatni, hogy egy némileg speciálisabb területe a horgászatnak.
A pisztráng elsősorban magashegyi halfajta, így nem „terem” bárhol. Tipikus lelőhelyei a közelben leginkább Erdélyben, a Magas-Tátrában, illetve a Szlovéniában találhatók. Egy horgászkirándulás a hegyekbe hatalmas élmény, szerencsére azonban itthon is akad azért (ha nem is túl sok, de) egynéhány jobb pisztrángos hely.

A pisztráng Magyarországon nem őshonos, így nálunk a pisztránghorgászatban az első kihívást az jelenti, hogy egyáltalán találjunk olyan vizet, ahol pisztráng van.

pisztráng horgászat

Hol lehet pisztrángra horgászni Magyarországon?

A Bükk hegységben fellelhető Szinva-patak, a Hámori-tavak és a Gradna-patak, az ország nyugati határán lévő Gyöngyös és Pinka patak, valamint a Zala folyó egytől-egyik remek pisztráng-lelőhely.

A patakok többségének halállományát éves betelepítésekkel is növelik, így egészen jó arányban lehet sikerélményt elérni.

A kimondottan pisztrángos folyókban, patakokban a természetes csalik (giliszta, babahal) az esetek többségében ki vannak tiltva, így legyező horgászattal és könnyű pergetéssel tudsz próbálkozni.

Magyarországon a pisztráng a leghosszabb ideig nem horgászható hal. A pisztráng tilalom szeptember végétől április elejéig nem horgászható.

szinva patak pisztrángos
Hámori tó pisztrángos
Garadna-patak

Ahhoz, hogy sikeres legyen a pisztráng horgászat, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

  1. Nincs szükség beetetésre.
    A pisztráng a hegyvidéki, gyorsabb sodrású vizeket kedveli, ezekbe azonban felesleges a beetetés, hiszen a folyó sodrása gyorsan elviszi az etetőanyagot, aminek így esélye sem lesz közelünkben elég mélyre süllyedni ahhoz, hogy célpontunk felfigyeljen rá.
  2. Ügyelj a csali bedobására!
    Lehetőleg úgy dobd be a csalid a folyóba, hogy csak a csali kerüljön majd a hal fölé, a zsinór ne.
  3. Kezdőként ne legyél telhetetlen!
    Ha még csak nemrég kezdtél el pisztrángra horgászni, kezd a pecázást az áramlat alsóbb részein. Igaz, ezeken a területeken kevésbé sűrű a halmozgás, de kisebb az esélye annak is, hogy egy egy sikertelen akasztással elijeszd a halállományt. A pisztráng egyik jellemzője, hogy csapatokban mozog, így ha megakasztasz egyet (pláne ha az sikertelen lesz), a hal vadul küzd, amivel elzavarja a többieket.
  4. Légy türelemmel!
    A pisztráng nem az egyik legkönnyebben horogra akasztható faj. A horgászat során szükség lesz a türelmedre.
  5. Bátran használd ki a telet is!
    A legtöbb hal vegetál a téli hónapokban, meglehetősen nehéz őket kifogni, de a pisztráng nem tartozik közéjük. A pisztráng a hidegben van igazán elemében, így nem hagyja unatkozni télen sem a horgászokat.
  6. Figyeld a szél irányát!
    Ha a korai szezonban horgászol, figyeld meg a szél irányát és lendítsd afelé a botot. A szél egy irányba fújja a felszíni melegebb vizet, amit a pisztráng kora tavasszal rendkívül kedvel. Ebben az időszakban jellemzően közelebb is úszik a felszínhez.
    A pisztráng hűvösben a melegebb vizet, hőségben a hűvösebbet keresi. Alkalmazkodj te is ehhez és a nyári hőségben pont ellenkezőleg, hátszél irányába dobj, ott is minél mélyebbre.
pisztráng horgászat eszközei

A pisztráng horgászat eszközei:

A pisztráng könnyen lerázza magát a horogról ezért monofil zsinór szinte kötelező.

Ehhez egy apróbb, kb. 2000-es méretű orsót ajánlunk.

Továbbá szakáll nélküli, egyágú horog használatára lesz szükség. (Több magyarországi pisztránglelőhelyen szabály is rögzíti, hogy csak ilyen típusú horoggal próbálkozhatsz.)

Mindezeken túl szükséged lehet még egy gumis merítőre is.

Csalivezetés:

Ha sikerrel akarsz járni, tanácsunk, hogy a csalit a bedobás után sodrással szembe húzd fel lassan, meg-meg állítva, fenék közelébe engedve majd visszahúzva.

Ha élesben is szívesen kipróbálnád az olvasottakat, vár szerettel a György Birtok horgásztó!